Prof. As. Dr. Milika Dhamo KUADRI EUROPIAN I

Prof. As. Dr. Milika Dhamo KUADRI EUROPIAN I

Prof. As. Dr. Milika Dhamo KUADRI EUROPIAN I KUALIFIKIMEVE EDUKIMI GJINOR NE KEK Edukim demokratik Edukim ligjor Edukim mjedisor Edukim qytetar Inteligjence emocionale Kognicion Edukim globa

Zhvillim psikomotor Sjellje Integrimi europian Shprehite per jeten Edukim gjinor Edukim me dhe per te drejtat Dukurite aktuale t zhvillimit t shoqris shqiptare: Hapja drejt shoqris demokratik

e e civile; Barrierat nnkulturore Lvizja e popullsis drejt zonave urbane Krijimi i "shoqrise periferike" Pritshmrit dhe stereotipet sjellore "Braktisja e fsheht"

Dramat sociale Keqkuptimet bashkshoqrues e gjinore PAMJA E EDUKIMIT GJINOR NE SHKOLLE NIVELI POLITIK DOC LOKALE DOC GLOBALE KORNIZAT KURRIKUL

ARTE STANDARD ET INPUTE KURIKULA: TEKSTET, PLANE PUNE NIVELI PROFESIONAL 1 2 3 4

5 MESUESI:NXENESI E PERDITSHMJA 3 1 2 4 Forma te ushqimit te identitetit androgjenik teksti shkollor Seksizmi

bashkveprimi konteksti social e kulturor VECORITE PSIKOLOGJIKE TE FEMIJEVE NE SHKOLLEN E MESME VENDI I IDENTITETIT GJINOR NE ZHVILLIMIN FIZIK SOCIAL KOGNITIV E MORAL REALITETI GJINOR NE MENDJEN E NXENESIT ATY KU NDODH TE NXENIT! ANDROGJINIA BARAZIA SOCIALE

PERVOJA DHE KURRIKULA ROLET SOCIALE PARAGJYKIMI APRIORISTIKA DISKRIMINIMI STEREOTIPET VITET E SHKOLLIMIT MOSHA QELLIMI QELLIMI INDETITETI GJINOR

konstrukt social q formsohet nn ndikimin e konteksteve sociale e kulturore dhe nj metodologjie edukative me shtrirje t gjat n koh. . Ku? Perceptimet, t kuptuarit dhe qndrimet gjinore modelohen n shkolle dhe tekste. Seksizmi ne tekst eshte faktor i fsheht tinzar modeldhenieje Identiteti dhe rolet gjinore Femijet 14-18 vjec jetojn

stadin e operacioneve te larta mendore. T menduarit bazohet n hipoteza dhe racionalizime T kuptuarit thjeshtohet nga cilesia e input, perpunimit te informacionit dhe output Identiteti: 4 korsite e tij!! J.Marcia 14-18 vjecaret: Adoleshentet identifikohen dhe bashkpunojnw me ata q kan status social t lakmuar. Adoleshentet kopjojn t fuqishmit, t suksesshmit, t rriturit.

Konstruktet gjinore dominante glltiten si serviren. Zhvillimi gjinor ne moshen 14-18 vjec t menduarit objektiv, klasifikimi serializimi, krahasimi inversioni, reciprociteti raporti i pjess me t trn IDENTITETI GJINOR

Faktoret e rrezikut Shkak Faktoret vetjak PERVOJA Integritet Paaftesia Faktoret mjedisore LOKUSI Aftesia Paaftesia Nderveprimi Zakonet Jetesore DILEMAT GJINORE

KURRIKULA GRUPI TEKSTET PER GJININE Autoriteti Skemat Iniciativa Ilustrimet, Aparati didaktik i teksteve, Sjelljet e stereotipizuara, Rolet sociale, Autoriteti gjinor, Skemat e te menduarit,

Profesionet Raportet Klasa 9-12 Prmbajtje femrore Ok, jo metodologji feministe; Objektivitet dhe art interpretimi gjinor; jo prshtypje personale; Prqasshmri me mentalitetin e moshes, jo sterilitet; Jo gjykime, jo artifice dhe arkaizma; Interpretim interaktiv, jo autoritet. .

Mbi mesimdhenien Analiza e permbajtjes analiza e njsis s plot msimore Integrimi horizontal lendet Analiza semiotike copzimi i permbajtjes deri n nivelin m t imt, pa prekur kuptimin Dy shkolla te ndertimit te mjedisit formal edukativ: Parashtrimi sistematik i informacionit: prshkrimi i drejtprdrejt

i tij Parashtrimi problemor: nxnsit e ndrtojn vet dijen/rolin gjinor nstrumenti i mbledhjes s fakteve gjinore ne programe (1) Vendi 1 Mohimi i gruas a. Stereotipat Prmbajtja e gjinor b. Rolet gjinore programit c. Profesionet

2 3 Aparati pedagogjik a. Stereotipat gjinor b. Rolet gjinore c. Profesionet Ilustrimet a. Stereotipat gjinor b. Rolet gjinore c. Profesionet

Kundrshtimi i gruas Gruaja n role tradiciona le Kanalizimi drejt t menduarit t deformuar gjinor nstrumenti i mbledhjes s fakteve gjinore n tekste(2) KONCEPTET GJINORE

1 2 VENDI NE TEKST BRENDIA APARAT I PEDAG. . . INTEGRIMI I DIMENSIONIT GJINOR NEPER PROGRAMET

E NJE VITI Kurrikul e integruar Horizontalisht RENDITJA KONSEKUITIVE E KONCEPTEVE GJINORE LE TE BEJME ATE QE KEMI BERE PERHERE! THERRASIM BLOOM! TAKSONOMIA E OBJEKTIVAVE KOGNITIVE TAKSONOMIA E OBJEKTIVAVE EMOCIONALE TAKSONOMIA E OBJEKTIVAVE PSIKOMOTORIKE OBJEKTIVA SPECIFIKE TE EDUKIMIT GJINOR

ROBERT MAGER: CILI ESHTE DESTINACIONI I NDERHYRJES? SPECIFIKO REPERTORIN E SJELLJES SE DESHIRUAR! ( OBJEKTIVAT E ARRITJES) SPECIFIKO MASEN E SUKSESIT! SPECIFIKO KOHEN/RRETHANAT E KRYERJES SE SJELLJES! Mola e edukimit gjinor Mohimi Kundershtimi Kanalizimi drejt te menduarit te stereotipizuar Tradicionalizmi

Totalitarizmi i fshehte Vrasja e personit juridik tek i riu/e reja Vrasja e personit moral tek I riu/ e reja Prenotimi i dshtimit ne jete: i teperti Gelimi i totalitarizmit Deformimet emocionale Aktivizimi i mekanizmave negative mbrojtes Panopticizmi i te rriturve: e drejta e privatesise dhe krijimtaria Kultivimi i vetmisw

dhe izolimit gjinor Inhibitore te te nxenit Objektifikimi i sjelljes gjinore te nxenesit dhe pasojat e brjes objekt Rolet gjinore Cungimi i interesave ne gjini te ndryshme Prioritetet e te rriturve OBJEKTIVA SPECIFIKE SOCIALE, PSIKOLOGKIE E EDUKATIVE TE EDUKIMIT GJINOR NORMAN GRONLUND: IDENTIFIKO ELEMENTE TE SJELLJES SE DESHIRUAR! PROGRAMOJI ATO SI SEKUENCA TE NDERHYRJES! EDUKIMI GJINOR SI FAKTOR UNIFIKUES

Komunitete te paintegruara ???? Komunitete te integruara Komunitete pjeserisht te integruara Rekomandime: 1. Me shume qellim ne sjelljet gjinore ne tekste 2. Gjej plotinw e identitetit gjinor ne tekste 3. Thekso tiparet e identitetit androgjenik 4. Respektimi i paradigmes se

zhvillimit kognitiv, social, emocional e moral te femijeve. Djale a vajze? Disleksia dhe miopia hasen tre her m shpesh tek djemt Vajza nuk vuajn shpesh nga disleksia dhe miopia

E prqendrojn vmendjen pr nj koh mw t shkurtr E prqendrojn vmendjen pr nj koh m t gjat Hemisferat e trurit i kan m t diferencuara n funksione Hemisferat e trurit nuk jan qartazi t specializuara Hemisfern e djatht e kan m t zhvilluar Hemisfern e majtw e kan m t zhvilluar I zgjidhin ushtrimet n heshtje Preferojn t flasin kur zgjidhin problema Jan m t interesuar pr objektet; luajn m shpesh me to Jan m t interesuara pr njerzit dhe fytyrat dhe jo aq pwr objektet Inputi dhe fiziologjia Nuk i dallojn mir aromat

Ndodh m shpesh t jen mngjarash Nuk ndodh shpesh t jen mngjarashe Ndrhyjn pr t prezantuar shtje t reja Ndrhyjn pr t br sqarime dhe mbshtetur dik n bised Nuk e kan t zhvilluar kontaktin me sy I dallojn shum mir aromat, sidomos para ovulimit

E kan t zhvilluar kontaktin me sy Preferojn distanca m t mdha m bashkmoshatart meshkuj Ndjehen mir kur nuk ka distanc me bashkmoshataret femra Preferojn t kripurat Preferojn mblsirat, Ne dhomat e tyre Dwgjojn mirw me veshin e djatht Dgjojn mir me t dy vesht Reagojn ndaj dhimbjes mw ngadal Reagojn ndaj dhimbjes m shpejt, por e durojn m gjat

Shikojn m mir drejt prpara Shikojn mir edhe anash Shikojn m mir kur ka shum drit, nuk shikojn mir natn Shikojn mir edhe natn Shkrimin e dors e realizojn me hemisfern e majt Shkrimin e dors e realizojn me t dyja hemisferat duke siguruar nj paraqitje m estetike U plqen shahu U plqejn gjuht e huaja

U vjen goja m von (arrijn t flasin mir rreth moshs 4 vje) U vjen goja m shpejt (arrijn t flasin mir rreth moshs 3 vje) Zemrohen m leht. Zemrimi u vjen m ngadal, por i fort. Pritshmerite e stereotipizuara Pranojn t tjert nse kan interes Identifikohen mw shpesh me t fortt

Luajn lojra kooperuese, ku qllimi sht mirsia dhe ndihma Paraplqejn t luajn me lodra, sa mw t shtrenjta m t mira Kur luajn, preferojn t rrafshtat Luajn lojra konkurruese, ku qllimi sht fitorja Kukullat i prdorin pr t ndrtuar mjedise familjare, pr tu kujdesur pr to

Kur luajn, ndrtojn objekte t larta Jan dgjuese t mira Kukullat i prdorin si silur, gjuajn me to, por nuk kujdesen U plqen t prshndesin dhe sajdisin mysafirt Jan m t mir n prdorimin e shqiss s t parit dhe orientimit n hapsir

Identifikohen m shpesh me viktimat Jan indiferent ndaj mysafirve I pranojn t tjert nse jan t bukur Paraplqejn t luajn m shokt e shoqet e tyre, ti ndihmojn n loj a veprimtari Preferojn histori/aktivitete m aventura, ngjarje t ndodhura jasht shtpis Preferojn histori/aktivitete me ndjenja, brenda ose afr shtpis

Recently Viewed Presentations

 • Revised Hazard Communication Standard Training 2013

  Revised Hazard Communication Standard Training 2013

  This section will have a phone number for additional information and to use if there is an emergency. Section 2 - contains the hazard classification of the chemical and the hazard communication elements (i.e., symbols, signal words, hazard statements, precautionary...
 • MWH Services Paperless Payroll Presentation

  MWH Services Paperless Payroll Presentation

  After MWH processes your payroll, the employees can log back into their account to view their check stubs The employees click on the check stubs to view each pay periods data This is a sample view of what each check...
 • Folie 1

  Folie 1

  Yu. Senichev Electrostatic lattice with alternating spin aberration
 • Seasonal Influences on Human Physical and Mental Performance

  Seasonal Influences on Human Physical and Mental Performance

  Seasonal Influences on Human Physical and Mental Performance Glenn Booker BMES 531 June 7, 2007 SAD Definition Seasonal Affective Disorder (SAD) is a recurrent major depression which generally results in lethargy and depression symptoms during the Fall and Winter seasons...
 • Literary Terms - Grade

  Literary Terms - Grade

  Literary Terms. Figurative Language. ... The Book Thief: Symbol - contd. The Mockingjay pin symbolizes hope. ... Using a motif refers to the repetition of a specific theme dominating the literary work. Difference Between Motif and . Theme.
 • PIRATES! 11 WAYS TO PROTECT YOUR MEETING Patricia

  PIRATES! 11 WAYS TO PROTECT YOUR MEETING Patricia

  Just 1 group may signify thousands of dollars- for the pirate in stolen money, for the poacher in additional fees, and for the association in attrition charges. ALERT YOUR MEMBERS. ... PowerPoint Presentation Last modified by:
 • Chapter B - The Raspberrry Pi GPIO

  Chapter B - The Raspberrry Pi GPIO

  Large number of reconfigurable General Purpose Input/Output digital pins (GPIO) Communication via SPI, I2C, and UART interfaces. Two hardware Pulse-Width Modulation PWM channels. No analog inputs-- we use an MCP3008, an 8-channel, 10 bit A/D converter for analog data
 • MENSURATION - Teaching Ideas

  MENSURATION - Teaching Ideas

  Perimeter The sum of all the sides of a closed plane figure. 5m 3m 1m 3m 3m 3m 5m Perimeter Of Rectangle length length breadth breadth Perimeter = Length + Breadth + Length + Breadth = 2 Length + 2...