Master Slide - SIGMA

Master Slide - SIGMA

Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Funksioni i blerjes brenda nj kompanie t madhe t Rryms/Energjis n sektorin e shrbimeve publike Franceze Tiparet kryesore n procesin e prokurimit Daniel LEVY (EDF, France) Reforma n prokurim publik n Ballkanin Perndimor Prishtin, 17 shtator 2008 OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Funksioni i blerjes brenda nj kompanie t madhe t Rryms/Energjis n sektorin e shrbimeve publike Franceze tiparet kryesore n procesin e prokurimit I EDF nj lloj tjetr i Kompanis n pronsi publike me status privat dhe nj Grup ndrkombtar II Blerja n EDF nj zhvillim i vazhdueshm q prballet me ndryshime n ambientin e vet si dhe krkesa t reja pr prfitime III Organizata aktuale e prokurimit dhe sfidat e saja 2 OECD Union, principally financed by the EU

A joint initiative of the OECD and the European Funksioni i blerjes brenda nj kompanie t madhe t Rryms/Energjis n sektorin e shrbimeve publike Franceze tiparet kryesore n procesin e prokurimit I EDF nj Kompani e re e cila sht n pronsi publike me status privat dhe nj Grup Ndrkombtar 3 OECD (17 nntor 2004) Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European ARSYET PR NDRYSHIMIN E STATUTIT T EDF-it Ka rritur nevojat financiare pr t prkrahur nj strategji ndrkombtare Ligjet konkurruese n sektorin e elektricitetit Ndryshimin e parimit t specialitetit, i cili nuk sht vetm prodhim, transportim dhe shprndarje por edhe ndrmarrje e fardo lloj aktiviteti n lidhje me ato, duke i mundsuar kompanis q t zhvilloj aktivitetet e veta 4 OECD

Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European NJ STATUT ORIGJINAL EDF-ja mbetet nj ndrmarrje publike (m shum se 70 % e kapitalit t saj i takojn shtetit) EDF-ja bhet kompani me status privat EDF-ja mban misioni e vet t shrbimit publik 5 OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European ME PASOJAT KRYESORE Ndrmarrja publike - qeverisja (n mas t konsiderueshme nprmjet t bordit dhe ndikimin kryesor n zgjedhjen e Kryesuesit) - prshkrimi ligjor (rregulloret, aspektet fiskale) Statusi privat

-duke ndjekur rregullat e kompanis t cilat jan shnuar n Bursn e Parisit Paris Stock Exchange - nj grup ndrkombtar (i cili duhet ti adaptohet ligjeve lokale) - prfaqsimi i puntorve (por statusi personal sht i pandryshuar) Sektori i shrbimeve publike - rregullorja e tarifave duke prfshir ndihmn pr klientt e varfr, - solidariteti territorial dhe obligimet lokale - ruajtja e mallrave t prbashkta (menaxhimi i ujit) Kto misione duhet t definohen dhe t kontraktohen nprmjet t marrveshjeve me shkrim t cilat bhen me Shtetin 6 OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European DIREKTIVA 2004/17/EC E PARLAMENTIT DHE KSHILLIT EVROPIAN T DATS 31 MARS 2004 Direktiva 2004/17 e dats 31 mars 2004 Koordinimin e procedurave t programit t subjekteve q veprojn n sektorin e ujit, energjis, transportit dhe shrbimeve postare mbeten krejtsisht t aplikueshme pas ndryshimit t statusit t EDF-s. Neni prjashtuese varet nga niveli i konkurrencs n sektorin e rryms por jo edhe statusi i

vet kompanive. EDF-ja ka nj prvoj t gjat me kt korniz ligjore q krkon thirrje sistematike pr konkurrim prve rasteve t dhna, t cilat jan prshkruar n Direktiv duke konsideruara elementt, si sht teknikaliteti specifik i produktit ose i shrbimit, ose fazat shtes t puns t cilat jan shum ngusht t lidhura me ato t kontrats s mparshme. EDF-ja prfiton nga mundsit e reja t Direktivs (kriteret e shumta t zgjedhjes ekonomike) Pyetje t reja mund t adresohen me zhvillimin e sektorit t energjis (shtjet komerciale dhe t partneritetit) 7 OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Funksioni i blerjes brenda nj kompanie t madhe t Rryms/Energjis n sektorin e shrbimeve publike Franceze tiparet kryesore n procesin e prokurimit II Blerja n EDF-ja nj zhvillim i vazhdueshm q prballet me ndryshime n ambientin e vet si dhe krkesa t reja pr prfitime 8 OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European BLERJA N EDF : NJ AMBIENT KOMPLEKS Cikli i gjat i sektorit

industrial furnizueshistorikhistorical often oligopolistic suppliers Pritet rritje e rolit nga aktivitetet e blerjes Rritje e presionit pr shrbime publike q hyjn n gar Korniza ligjore Vshtirsit teknike dhe zakonet Misione specifike pr nj shrbim komunal Rndsia e siguris nukleare 9 OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Hapat kryesor t sektorit t Prokurimit n EDF pr krijimin e arritjes s objektivave dhe kualitetit t prformancs (1)

NJ ADAPTIM DHE ZHVILLIM I VAZHDUESHM 2000 : Themelimi i sektorit t prokurimit n bazat vijuese: Nj linj e centralizuar dhe lart e kualifikuar e biznesit Asnj blerje pa blers me vler mbi 20 000 Rezultati arrihet me pun ekipore n mes t teknikve (njsive biznesore) dhe blersve: strategjia sht e definuar, nga ana e nj blersi udhheqs nprmjet t raporteve t afrta me teknikt dhe prfaqsuesit e biznesit. Pr shtje t rndsishme, menaxhmenti sht i prfshir n t dyja ant. Q nga viti 2002, prmirsime t reja t prbra nga: Rritja dhe zgjerimi i marrveshjeve korniz; Organizimi i burimeve strategjike dhe optimalizimi i panelit t furnizuesve; Ndihm e dhn njsive biznesore n kontrollimin e shpenzimeve t tyre (vllimi dhe efektet e mimit) ; 10

OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Hapat kryesor t sektorit t Prokurimit n EDF pr krijimin e arritjes s objektivave dhe kualitetit t prformancs (2) 2005 2008 nj ambicie e rritur paraqitjen e aspekteve tjera duke mos hequr dor nga aspektet e mparshme si burimet strategjike, masivizimi i kontratave, kohzgjatja e optimalizimit t kontrats pr t ngritur nivelin e rezultatit: T arrihet vlersim m i mir i kostos, posarisht kur niveli i konkurrencs sht i ult, dhe t prdoret gjat negociatave T thjeshtoj dhe t ri-prcaktoj specifikimin n prputhje me standardet e prgjithshme T rrit produktivitetin dhe t krijoj situata fitues/fitues nprmjet t raporteve t partneritetit T zhvilloj sinergji blerse brenda Grupit, q nga koordinimin i thjesht deri tek tendert e prbashkt.

11 OECD Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Funksioni i blerjes brenda nj kompanie t madhe t Rryms/Energjis n sektorin e shrbimeve publike Franceze tiparet kryesore n procesin e prokurimit III Organizata aktuale e prokurimit dhe sfidat e saja 12 OECD Drejtori i prokurimit Bruno CRESCENT Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Tabela organizative e sektorit t Prokurimit Zvends drejtori Franois-Rgis DE LA PORTE Sekretari / Komunikimi Gilles BELOIS Departmentet Prkrahse Burimet njerzore Catherine QUEVRAIN

Metodat e blerjes Marrdhniet industriale dhe sinergjia e grupit Kualiteti/Zhvillimi i qndrueshm Daniel LEVY Performanca /Sistemi i informimit Didier DECELLE Grupi pr kontrollimin e blerjes /auditimi i brendshm Grard SAMSON Departmentet e Prokurimit Gjenerimi/ Inxhinieria Jean-Franois DEMALDENT Shrbimet Pierre SCHICK Teknologjia informative/ Telekomi Pierre GUY Rrjetet /Konsumatort Laurent CACHEUX 13 OECD OPEX & CAPEX Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Shifrat kryesore t Sektorit t Prokurimit n vitin 2007 EDF-ja Franc (prve DEGS S TRANSMETIMIT)

Katr fusha t prokurimit SHRBIMET E BLERJES 2,8 miliard TEKNOLOGJIA INFORMATIVE / BLERJA E TELEKOMIT 0,8 miliard RRJETET / BLERJET E KONSUMATORVE GJENERIMI/ BLERJET E INXHINIERIA 3,1 miliard Totali i 8,3 miliard Eurove n mesin e t cilave 1,6 miliard OPEX : 5,6 miliard CAPEX: 2,7 miliard STAFI 850 persona t vendosur n 15 lokacione 14

OECD Agence Nat. Achats Informatique Tlcoms (Teknologjia informative dhe Telekomuniki ) Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European LOKALIZIMI I EKIPEVE T BLERJES Agence Nat. Achats Matriels lectriques ( Materialet e rrjeteve) I NP Lille D Rouen P Agence Nat. Achats Prestations Intellectuelles (Sherbimet Intelektuale) PRI NP Agence Tertiaire Nord et Paris (Shrbimet) P Noisy Le Grand

Montrouge To Ts P Tours Lyon Ts P P Agence Achats Ingnierie (Inxhinieria) Agence Rgionale Achats Production Gjenerimi Nuklear/Rajonale) Agence Tertiaire Sud (Shrbimet) Agence Tertiaire Sud (Shrbimet) PRI P Agence Nationale Achats Production P (Gjenerimi nuklear/ Vendore) Agence Achats Thermique TH To P (Termike) Nantes Agence Achats Hydraulique H

(Hidraulike) P Nancy TH NP D PRI I P La Dfense P To Bordeaux Le-Bourget-duLac H Donzre - Mondragon P Toulouse H* Ts P To Montpellier Marseille 15 OECD Rrjetet

Gjenerimi:projektimi Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European 24 SEGMENTE T BLERJES SIPAS TREGUT T FURNIZIMIT Procesi nuklear Makinat rrotulluese Konektort, kabllot, dhe prkrahja Ndrruesit pajisjet dhe transformatort) Punt e kazanit /punt n gypa/rubinetet Pajisjet e elektriciteti mbeturinat dhe montimet instrumentalizimi dhe kontrollimi Shrbimet Pronat Ndrtimtaria Mirmbajtja e logjistiks

Teknologjia informative Telekomi konsumatorit (matsit) Punt e shprndarjs Shrbimet intelektuale Hardware (Kshillimet, Komunikimet, Reklamimi, Ligjore, Financa) Software Krkime & Zhvillim Shrbimet Kompjuterike Trajnime Telekomet Shrbimet Udhtimet /Veturat Posta e prbashkt e Blerjes /transportimi Logjistika Industriale

Proceset n uzinat pr djegien e fosileve Testimet jo shkatrruese 16 OECD FAZA STRATEGJIKE Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European PROCESI PROCESI II BLERJES BLERJES HAPAT HAPAT KRYESOR KRYESOR Me prfshirjen e fuqishme t njsive biznesore dhe menaxhmentit Roli i menaxhmentit Vlersimi i nevojave t parashikoj sasi kualitet (duke prfshir specifikimin) Caktimet t bj ose t blej vendimet t menaxhoj rrezikun

niveli i globalizimit Menaxhimi i kufijve Burimet strategjike dhe globale Optimalizimi i panelit Kriteret e kualifikimit 17 OECD FAZA OPERATIVE Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European PROCCESI I BLERJES HAPAT KRYESOR Vlersimi i furnizuesve Organizimi i tenderve vlersimi pas marrjes s kontrats Publiciteti Parakualifikimi vlersimi teknik (duke prfshir kualifikimin final) Kualifikimi (theksi n vet produktin)

negociatat kualiteti i produkteve dhe shrbimeve mnyrat pr t prdorur kontratat nga njsit biznesore (respektimi i alokimeve n mes t furnizuesve) marrja e kontrats 18 OECD Blerja n EDF : sfidat aktuale dhe sfidat e ardhshme Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European T rritet performanca dhe kualiteti n t gjitha dimensionet Performanc: - Blerja duhet t veproj ngusht me konsumatort e brendshm, n t gjitha nivelet dhe fazat (strategjike, taktike dhe operative) - Blerja duhet t kontribuoj n ambiciet e EDF-s pr t rritur objektivat e performancs s vet Prsosmri Operative nj program i cili paraqet nivele t reja t produktiviteti si jan riprcaktimet e nevojave, proceset dhe produktet, t cilat krkojn q konsumatort e brendshm t binden (shpesh t orientuar teknikisht) dhe prkrahje metodike. - Blerja duhet t kontribuoj n Sinergjit e Grupit, veanrisht

duke zgjeruar fushveprimin e tenderve t prbashkt 19 OECD T rritet performanca dhe kualiteti n t gjitha dimensionet Union, principally financed by the EU A joint initiative of the OECD and the European Blerja n EDF: sfidat aktuale dhe sfidat e ardhshme Kualiteti, zhvillimi i qndrueshm, dhe prgjegjsia sociale - Burimet njerzore: t mirmbahen dhe t zhvillohen aftsit pr ndryshimin e ambientit : veanrisht n aspektin ndrkombtar - Procesi * T mbahet certifikatat ISO 9001 dhe ISO 14001 * t udhhiqen auditimet dhe aktivitetet e kontrollimit brenda nj filozofia konstante t prmirsimit duke prfshir trajnimin dhe mentorimin * t prfshihen furnizuesit pr ambiciet ambientore (grafiku ambiental) - prgjegjsia sociale dhe etika: respekti i angazhimit Kualifikimi i furnizuesve Trajtimi i nn- kontraktueseve dhe marrja parasysh 20 OECD

Recently Viewed Presentations

 • Who are Lemuel Hayes and Peter Salem?

  Who are Lemuel Hayes and Peter Salem?

  He was inspired by America's fight for independence and went to help, despite the restriction by King Louis XIV. Others came to help including Pilaski, von Steuben and de Miralles (page 173) Money Problems. ... Who are Lemuel Hayes and...
 • LOS SERES VIVOS - WordPress.com

  LOS SERES VIVOS - WordPress.com

  Todo lo que está vivo está formado por células. El ser vivo más SENCILLO es UNA célula. Los seres vivos PLURICELULARES tienen muchas células diferentes: ESPECIALIZADAS. TODOS LOS SERES VIVOS PROCEDEN DE OTRO SER VIVO. Otro video aquí.
 • Adage - Union-Endicott Central School District

  Adage - Union-Endicott Central School District

  Citadel. NOUN. A fortress that overlooks and protects a city; any strong or commanding place. SYNONYMS. Fort, Stronghold, Bulwark, Bastion
 • Business Technology Optimization: The New CIO Agenda

  Business Technology Optimization: The New CIO Agenda

  Business Technology Optimization: The New CIO Agenda Kenneth R Klein Chief Operating Officer Mercury Interactive The New Strategic IT Agenda BTO Aligns IT Strategy and Execution With The Business Maximum BTO Impact The BTO Reality BTO Industry Partners Manage Business...
 • Function of Leaves - Brigham Young University-Idaho

  Function of Leaves - Brigham Young University-Idaho

  The Function of Leaves Leaf Types and Patterns Five different types of leaf patterns Needlelike or scalelike Opposite compound leaves Opposite simple leaves Alternate compound leaves Alternate simple leaves Leaf Types and Patterns Trees with needlelike or scalelike leaves.
 • Wireless Communications Principles and Practice

  Wireless Communications Principles and Practice

  Wireless Communications Principles and Practice 2nd Edition T.S. Rappaport Chapter 3: The Cellular Concept - System Design Fundamentals The Cellular Concept 19-cell reuse example (N=19) Figure 3.2 Method of locating co-channel cells in a cellular system.
 • Cost and the Supply of Goods (15th ed.)

  Cost and the Supply of Goods (15th ed.)

  Costs and the Supply of Goods. To Accompany: "Economics: Private and Public Choice, 16th ed." James Gwartney, Richard Stroup, Russell Sobel, & David Macpherson. Slides prepared by Joseph Connors with the assistance of Charles Skipton & James Gwartney
 • About Single Sign On (SSO) - FLDOE SSO

  About Single Sign On (SSO) - FLDOE SSO

  Each school district chooses how staff sign into SSO: Hosted = the username is assigned by FDOE; the password expires every 90 days. Example: [email protected] Federated = the username is provided by the school district; the password follows local policy...